MENÜ
İzmir 27°
Menemen'in Sesi
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Kuru meyve mi? Taze meyve mi?
İrem Yorgancı
YAZARLAR
3 Eylül 2021 Cuma

Kuru meyve mi? Taze meyve mi?

Gün içinde enerjimizi toparlaması, açlığımızı bastırması ve bağışıklığımızı güçlendirmesi için sıklıkla meyvelere yer veririz. Renk renk çeşit çeşit mevsiminde taze meyveleri tüketirken bazı öğünlerde kuru meyveleri tercih ederiz. Kuru ve taze meyve arasında görünürde değişen tek şey hacimsel küçülme su kaybı gibi düşünülse de içerik ve vücuda sağlayacağı faydalarda da dengeler değişmektedir.

Kuru meyvelerin tarihi milyonlarca yıla dayanan, yiyecekleri farklı mevsimlere taşımak için geliştirilen bir yöntemdir. Ayrıca son zamanlarda teknolojiyle birlikte gelişen kurutma sistemleri, meyveye zarar vermeden besinin faydalarını yüksek oranda muhafaza edebilecek biçimde değiştirilmeye başlanmıştır. Kurutulan meyvelerin içinde biriken vitamin ve mineraller, vücut için oldukça faydalı olan fitokimyasallara dönüşebilir, yüksek polifenol içeriği antienflamatuar ve antioksidan yönünden de oldukça önemli bir yere sahiptirler.

Taze meyvelerden daha az su içeren fakat karbonhidrat, lif, mineral, antioksidan ve karotenoid bakımından zengin olan kuru meyveler aynı zamanda tam bir enerji deposudur. Bireylerin tatlı isteğini karşıladıkları için özellikle kilo verme programlarında yoğun şeker ve kalori içerikleri dikkate alınarak çok sık tercih edilir. Ancak kuru meyveleri satın alırken çok dikkat edilmelidir. Piyasa da kuru meyveleri, ekstra şeker veya şurup ile kaplanmış olarak görebiliyoruz. Daha tatlı ve çekici hale getirmek için yapılan bu şekerleme işlemi, meyve kurutma aşamasına geçmeden önce yapılmaktadır. Bu eklenti şekerin obezite, kanser ve kalp hastalığı riskini arttırdığı gösterilmiştir. Bu sebeple besin etiketinde ‘kristalize’ eklentisi olmayan ürünleri tercih etmeniz kuru meyve tüketiminde daha sağlıklı bir seçim olacaktır. Aynı zamanda bir diğer risk faktörü olan insan sağlığını tehdit eden aflotoksinlerden de kaçınmak amacıyla yine ürünün etiket bilgisini okumak mümkünse güvenilir yerden alışveriş yapmak gerekmektedir.

Kuru meyve yemenin artıları da eksileri de bulunuyor. Temel farklılık (ve sorun), meyvelerden suyu çıkarmanın hem besin değerlerini arttırıyor hem de kalorileri yoğunlaştırıyor olmasıdır. Eğer uzun yürüyüş yapıyorsanız ve saklaması ile taşıması kolay olan daha fazla kalori istiyorsanız, bu faydalı olabilir. Ayrıca, meyveleri kurutmada kullanılan ısı, C vitamini gibi ısıya duyarlı bazı besinlerin miktarını azaltır. Meyvelerin ister taze ister kuru olması fark etmeden yararlarını en iyi şekilde almak için seçtiğiniz meyvenin kimyasal içermemesini göz önünde bulundurun. Kuru meyveler yoğun şeker içeriğinden dolayı tatlı olarak tüketmek için idealdir. Fakat unutmayalım ki taze meyvelerle porsiyonlaması aynı değildir.

Beslenmede çeşitliliği sağlamak demek; farklı besin gruplarına yer vermek kadar, aynı besin grubu içinde de bu çeşitliliği sağlamak demektir. Ara öğünlerde farklı renkte kuru ve taze meyvelere yer vermek, sağlığı olumlu etkileyecektir.

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar

   Bu yazı henüz yorumlanmamış...

Yazarın Diğer Yazıları
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   İletişim  ♦   Künye
Copyright © 2024 Menemen'in Sesi